Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Wanneer je buttons op je site wilt hebben om de artikelen te kunnen delen via Social Media dan kan je natuurlijk een plugin hiervoor installeren. Maar hoe leuk is het niet om dit zelf te maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een template override?

Ik ga in korte stappen uitleggen wat ik gedaan heb om de sharebuttons onder mijn artikelen te plaatsen zodat dit als inspiratie kan dienen voor anderen. En natuurlijk zijn er verbeteringen mogelijk en daarom zet ik dit ook in mijn blog, samen kunnen we het nog veel mooier maken !

Mail me dus gerust de opmerkingen, dan zal ik ze verwerken in dit artikel.

Het maken van de template override

In het artikel op onderstaande link staat al uitvoerig beschreven hoe je dit kunt doen dus gebruik dit als een startpunt voor het maken van het juiste bestand. [Maak Joomla! ® overrides via de Template Manager]

Soorten knoppen

Er zijn knoppen beschikbaar beschikbaar waarmee je iets kunt delen maar er zijn ook knoppen waarmee iemand je kan volgen. Wij gaan het hier hebben over de knoppen waarmee je een artikel kunt delen.

De Twitter knop

Ga naar de site van Twitter om de juiste code en soort knop aan te maken. Je kunt diverse knoppen aanmaken en dit naar je eigen voorkeur gebruiken. Kopieer deze code straks onderaan in je override-bestand.

De LinkedIn knop

Op deze LinkedIn pagina kan je de benodigde code aanmaken voor je LinkedIn share knop. Ook hier kan je weer een aantal varianten kiezen naar eigen inzicht. De code die wordt gegenereerd moet je ook weer even kopieren om straks onderaan je override te plakken.

De Facebook Share knop

Voor de Facebook share knop ga je naar deze Facebook pagina en vul je je gegevens in om de juiste code te verkrijgen. Een klein nadeel is dat je een stukje code moet toevoegen aan je index bestand. Ik heb dus gekozen voor een alternatieve manier die ik na wat zoeken tegenkwam en hierbij hoef je slechts een link toe te voegen aan je override.

<a href="http://www.facebook.com/share.php?u=" target="_blank">share on Facebook</a>

De Google Plus knop

Een Google Plus share knop maak je eenvoudig op deze Google pagina. En bewaar ook deze code voor je override bestand. Een alternatieve manier is door gebruik te maken van een eenvoudige link :

<p><a href="https://plus.google.com/share?url=delinieurl">Delen op Google+</a></p>

De code plaatsen in je override bestand

Wanneer je alle stukjes code hebt verzameld is het tijd om ze in je override bestand te plaatsen.

Ga naar het bestand "default.php" wat je hebt aangemaakt via de template manager. Je vindt dit bestand in de folder "/public_html/templates/<TEMPLATE>/html/com_content/article".

Om de url te kunnen gebruiken waar je bezoekers op dat moment op je site zitten moet je eerst een stukje php code toevoegen waarmee je dit kunt achterhalen.

<?php
//Vraag de volledige URL op om te kunnen delen
$uri = JFactory::getURI();
$absolute_url = $uri->toString();
?>

Daarna plak je alle stukjes code eronder.

Het is vanzelfsprekend dat je even een kopie bewaart van het originele bestand voordat je de aangepaste versie er overheen schrijft... toch ?

Veel plezier met het maken van je eigen Social Media buttons !

Joomla! 3 Certified Administrator
Mollie Partner

De Laatste Joomla versies

Joomla logo   3.8.1

Joomla Gebruikersgroepen

Logo Jug Breda Als Mede-initiatiefnemers van de Joomla! Gebruikersgroep Breda willen we iedereen uitnodigen om ook eens naar de Joomla Gebruikersgroep in Breda te komen.
Als je niet in de omgeving woont dan kan je ook een andere gebruikersgroep bezoeken, er is er altijd wel één in de buurt.