Skip to main content

De Linie ICT logo

Een SSL certificaat op je website of niet?

ssl certificaatEr is maar 1 antwoord en dat is ja... altijd ! Een SSL certificaat is inmiddels een onmisbaar onderdeel van je website.

Je hoort nog zo nu en dan wel een provider roepen dat dit alleen voor betalingen of contactformulieren nodig is maar dat is inmiddels al lang achterhaald. In de nieuwere webbrowsers zie je ook steeds vaker een waarschuwing verschijnen in de adresbalk met teksten als "Niet beveiligd". Wanneer je bezoekers deze melding zien dan kan dit er toe leiden dat ze de site verlaten en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wat is nu SSL?

SSL staat voor Secure Sockets Layer en is de voorloper van het inmiddels gebruikte TLS (Transport Layer Security). Allemaal technische termen die veel mensen niets zeggen. Wat belangrijk is om te weten is dat dit er voor zorgt dat de verbinding tussen de computer van de bezoeker en de website is beveiligd tegen meekijken door derden. Dit geldt voor zowel het versturen van data als het ontvangen. Je kunt een website die een certificaat heeft herkennen aan het groene slotje maar ook omdat het adres in de adresbalk begint met "https://"

website met SSL

Update : vanaf september 2018 gaat Google in Chrome i.p.v. een groen slotje bij een veilige verbinding een rood slotje tonen bij een niet veilige verbinding. (lees meer over SSL in hun Blog hierover)

Kost het duur zo'n SSL certificaat?

Nee, er is dus geen enkele reden om het niet te doen. Wanneer je een eenvoudig certificaat aanschaft dat hoeft dit niet meer te kosten dan maximaal enkele tientjes per jaar. Veel providers bieden zelfs al gratis certificaten aan welke in veel gevallen genoeg kunnen zijn.

De zogenaamde EV SSL certificaten zijn wel een stuk duurder. Bij deze certificaten staat er ook de bedrijfsnaam bij in de adresbalk.

Zijn er nadelen?

Sterker nog, er zijn alleen maar voordelen zoals:

  • het is veilig
  • een groen slotje in de adresbalk straalt vertrouwen uit
  • het is iets wat door Google als positief word gezien t.a.v. je positie in de zoekresultaten