Skip to main content

De Linie ICT logo

Logo optimalisatie voor op uw website (SEO)

logo optimalisatie voor seoSEO (Zoekmachine Optimalisatie) is een onderwerp waarover al boekenvol zijn geschreven. In dit artikel richt ik me dan ook maar op 1 aspect en dat is een stukje optimalisatie van het logo op uw website. Iedere website heeft een logo maar niet iedereen maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden die je hebt als het gaat om de logo afbeelding maar ook de andere afbeeldingen op je website.

De oer afbeelding

Op een authentieke website van meer dan een decenium oud kom je hem misschien nog wel tegen: een logo met de naam afbeelding.bmp Deze website zijn waarschijnlijk met liefde en noeste arbeid gemaakt maar hebben met SEO weinig tot niets van doen.

Naamgeving van het logo

Een eerste stap op weg naar verbetering is het verbeteren van de naam van de afbeelding. Door in plaats van "afbeelding.bmp" de naam van het bedrijf in de naam op te nemen wordt e.e.a. al een stukje duidelijker: "logo-bedrijfsnaam.bmp"

Het formaat van de afbeelding

Alle beetjes helpen dus ook het formaat van de afbeelding moet optimaal zijn voor het beste resultaat. We gaan dan in ieder geval afscheid nemen van een te groot bestand en optimaliseren de betreffende afbeelding door te kiezen voor bijvoorbeeld .png of .jpg. Dit maakt het bestand meteen een stuk kleiner en dit komt de laadtijd van je pagina ten goede.

Maak van je logo een link

In veel gevallen is het logo links bovenaan je website vaak een link naar je homepagina, natuurlijk voorzien van een titel en de afbeelding heeft een alt-attribuut voor het geval de afbeeldingen niet kunnen worden geladen of wanneer de site wordt bekeken door iemand met een visuele handicap. In dat geval wordt een afbeelding "voorgelezen" en zal hiervoor het alt-attribuut worden gebruikt.
Bijvoorbeeld zo :

<a href="http://www.bedrijfswebsite.nl" title="Link naar de startpagina van mijn website">
  <img src="http:/bedrijfswebsite.nl/images/logo.jpg" alt="logo van mijn bedrijf" />
</a>

Microdata

Als laatste kan je ook nog zogenaamde Microdata toevoegen rondom de html-code van je logo. Met deze extra code vertel je de zoekmachines precies waar deze afbeelding nu voor bedoeld is. Zo kan de zoekmachine het onderscheid maken tussen een willekeurige afbeelding en in dit geval het logo wat naar jouw website verwijst.

<div itemscope="" itemtype="http://schema.org/Organization">
  <a itemprop="url" href="http://bedrijfswebsite.nl/">
    <img itemprop="logo" title="Mijn bedrijfs Logo" src="/images/logo.jpg" alt="logo van mijn bedrijf" />
  </a>
</div>

Tot slot

Als je al deze zaken netjes voor elkaar heb dan scoor je net weer die paar punten extra die voor de positie van jouw bedrijfswebsite zo van belang zijn bij het bereiken van een zo hoog mogelijke positie in Google.

Als je dit allemaal zo leest begrijp je ook dat dit slecht een heel klein stukje is van een complete website en dat een goed ge-optimaliseerde website meer is dan even snel wat tekst en plaatjes.