Skip to main content

De Linie ICT logo

Topleveldomeinen, welke is de beste?

Top Level Domeinen kiezenWat is eigenlijk een topleveldomein (TLD)?

Een topleveldomein is het laatste stukje wat je ziet bij een domeinnaam (.NL .COM .SHOP etc). Er zijn vele honderden topleveldomeinen met de meest bekende het .com TLD. Recent zijn er heel veel nieuwe TLD's bijgekomen welke vooral trendy zijn en bedoeld voor specifieke doeleinden. Je kunt dan denken aan TLD's van merken zoals .amazon en .toyota. Ook TLD's als .hotel, .shop .travel geven al aan waar de site voor is en worden soms voor hele grote bedragen gekocht en verhandeld.

Hoe kies is dan het juiste Top Level Domein voor mijn website?

Begin met het kijken naar je doelgroep. Als die zich vrijwel geheel in Nederland bevind dan is het kiezen voor een .nl topleveldomein de beste keuze. Als je doelgroep zich in een bepaald werelddeel of andere geografische locatie bevind kan je kiezen voor een TLD als .africa, .eu, .us. Vaak wordt er voor internationale (commerciele) sites gekozen voor een .com domein of een ander generiek TLD. Het is verleidelijk om een hele hippe creatieve domeinnaam te kiezen maar beter is het om gezonde verstand hier voorrang te geven en te gaan voor degelijk en betrouwbaar qua naam als je dit wilt uitstralen.

Wat is er nog meer belangrijk bij het kiezen van een domein?

Naast het kiezen van het TopLevelDomein is het stukje wat daarvoor staat ook erg belangrijk. Een aantal zaken om rekening te houden bij het kiezen van je nieuwe domein:

  • hou de domeinnaam zo kort mogelijk, dit is o.a. makkelijker om te onthouden
  • kies een leesbare domeinnaam die mensen foutloos kunnen intypen om o.a. te voorkomen dat men bij je concurrent uitkomt
  • controleer ook of de meest voor de hand liggende TLD's ook vrij zijn en leg die ook vast. Bijvoorbeeld een .nl, .com en .eu. Dit hoef je niet te overdrijven want het kan in de papieren gaan lopen bij bijzondere domeinen.
  • probeer je merk of bedrijfsnaam/activiteit in je domein mee te nemen als dit niet al te lang gaat worden. Goed voor SEO maar ook hier geld dat je gezond verstand de voorrang krijgt.

Staar je niet blind

Voor de meeste organisaties en bedrijven is het kiezen van een domein belangrijk maar moet je dit ook kunnen relativeren. Gebruik gezond verstand en ga bij twijfel eens sparren met diverse partijen die je kunnen voorzien van nuttige tips en informatie. Let ook goed op de kosten die je betaald voor een domein, dit kan soms bepalend zijn als dit extreme vormen aanneemt. Uiteindelijk maar je zelf de keuze.

Zoek je iemand om je te helpen bij je domeinnaamkeuze? Neem gerust contact met ons op, we helpen graag.